Followers

Tuesday, April 19, 2011

Mak Mertua Ku Sakit

Hujung minggu hari tu Balik Kg Sabtu,Ahad balik datang sini. Bawak bersama Ibu Mertua ku.Ibu Mertua ku dah tinga minggu tak boleh tido baring sbb batuk yg kronik. According to Doktor ada jangkitan kuman dlm paru-paru, nak kena buat CT Scan.Lps tu Abng Ipar saya bawak pegi Lam Wah Ee, Hospital kat Pulau Pinang doktor cakap ada lubang pulak jantung (isyyyy ni dah kronik ni)So. ada buat X tray. Lps tu nak dapt second opinion pegi Hospital Seberang Jaya tapi dapat appoinment date. Masalahnyer BAtuk Ibu Mertua ku tak lega jugak.

Lps tu kitorang ambik keputusan nak bwk datang sini kot la nak serasi ubat kat sini pulak. Jadi sebelum g kerja tu nak kena siapkan breakfast n lunch skali sbb Mak mertua saya ni dah mmg tak nampak..Mata terlalu rabun.. Jadi kitorang bwk pegi KPJ Selangor jumpa dgn Doktor Respiratory iaitu Dr Hamidah. Orangnyer muka garang , serius tapi tegas dan explanation very precise n mudah difahami. Dia tengok X tray tu dah ckp mmg ada infection, kahak banyak dan tindakan lanjut termasuk CT Scan harus dibuat. So sample kahak diperlukan, then dtg balik lagi seminggu. Tengok ubat yang diberi Mak aaaiiii pengsan..Ubat Batuk 2 botol, ubat cairkan kahak, ubat darah tinggi, ubat gastrik, ubat kolesterol, antibiotik dan ada ubat apa lagi tak sempat nak tau namenyer..



Satu gambar jer sempat snap, lps tu sibuk kesana kesini terus tak ingat sampai la balik umah.. He.He.. Ibu saya pesan jaga la org tua tak kira sapa pun dia sbb nanti apa yg baik tu anak-anak kita akan balas balik dikemudian hari. Jangan merungut walaupun letih diamkan ajer layan kerenah org tua ni sbb makin umur lanjut tahap emosi dan sensitiviti mereka berubah-ubah dan mudah terasa. Insyaallah saya akan ingat semua benda tu dan juga ingatan ni buat diri saya dan rakan-rakan seblogger yang lain. Tiada sorang pun kat dunia ni nak SAKIT kan ? Tak gitu.. Semoga Ibu Mertuaku cepat sembuh...

3 comments:

noornazuha said...

semoga mak mentua akak cepat sembuh..Amin!

kulop ludin said...

semoga pengorbanan puan diberkati....
thumbs up!!

Alin Marlini said...

smg mak abg azmer cpt sembuh kak..

Tuesday, April 19, 2011

Mak Mertua Ku Sakit

Hujung minggu hari tu Balik Kg Sabtu,Ahad balik datang sini. Bawak bersama Ibu Mertua ku.Ibu Mertua ku dah tinga minggu tak boleh tido baring sbb batuk yg kronik. According to Doktor ada jangkitan kuman dlm paru-paru, nak kena buat CT Scan.Lps tu Abng Ipar saya bawak pegi Lam Wah Ee, Hospital kat Pulau Pinang doktor cakap ada lubang pulak jantung (isyyyy ni dah kronik ni)So. ada buat X tray. Lps tu nak dapt second opinion pegi Hospital Seberang Jaya tapi dapat appoinment date. Masalahnyer BAtuk Ibu Mertua ku tak lega jugak.

Lps tu kitorang ambik keputusan nak bwk datang sini kot la nak serasi ubat kat sini pulak. Jadi sebelum g kerja tu nak kena siapkan breakfast n lunch skali sbb Mak mertua saya ni dah mmg tak nampak..Mata terlalu rabun.. Jadi kitorang bwk pegi KPJ Selangor jumpa dgn Doktor Respiratory iaitu Dr Hamidah. Orangnyer muka garang , serius tapi tegas dan explanation very precise n mudah difahami. Dia tengok X tray tu dah ckp mmg ada infection, kahak banyak dan tindakan lanjut termasuk CT Scan harus dibuat. So sample kahak diperlukan, then dtg balik lagi seminggu. Tengok ubat yang diberi Mak aaaiiii pengsan..Ubat Batuk 2 botol, ubat cairkan kahak, ubat darah tinggi, ubat gastrik, ubat kolesterol, antibiotik dan ada ubat apa lagi tak sempat nak tau namenyer..



Satu gambar jer sempat snap, lps tu sibuk kesana kesini terus tak ingat sampai la balik umah.. He.He.. Ibu saya pesan jaga la org tua tak kira sapa pun dia sbb nanti apa yg baik tu anak-anak kita akan balas balik dikemudian hari. Jangan merungut walaupun letih diamkan ajer layan kerenah org tua ni sbb makin umur lanjut tahap emosi dan sensitiviti mereka berubah-ubah dan mudah terasa. Insyaallah saya akan ingat semua benda tu dan juga ingatan ni buat diri saya dan rakan-rakan seblogger yang lain. Tiada sorang pun kat dunia ni nak SAKIT kan ? Tak gitu.. Semoga Ibu Mertuaku cepat sembuh...

3 comments:

noornazuha said...

semoga mak mentua akak cepat sembuh..Amin!

kulop ludin said...

semoga pengorbanan puan diberkati....
thumbs up!!

Alin Marlini said...

smg mak abg azmer cpt sembuh kak..

Post a Comment

Daisypath

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wall

Shout

 
Blog Template by suckmylolly.com : Header Image by Roctopus